Bakteriyel Kanser Hastalığı

14-02-2018 11:07
Bakteriyel Kanser Hastalığı

Biber Ve Patlıcanda Bakteriyel Kanser

HASTALIK ETMENİ

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis

DAĞILIM

Avustralya, Brezilya, Çin, İsrail, Güney Kore ve ABD (California, Indiana, Michigan ve Ohio)

HASTALIK BELİRTİLERİ

Biberde bakteriyel kanser belirtileri arasında yaprak ve meyve lekeleri, daha az sıklıkta sistemik solgunluk görülür. Lokalize enfeksiyonlarda, belirtiler önce yapraklarda ve gövdelerde küçük kabarcıklar veya yüksek beyaz lekeler şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra, yaprak lekelerinin ortaları kahverengi ve nekrotik bir hale gelir ve etrafında beyaz bir halka gelişir. Gövde lezyonları genellikle kabuklu bir görünüm alır ve boyuna uzayarak kanserler oluşturur. Meyvede belirtiler önce çok küçük, yuvarlak, hafif yüksek lekeler şeklinde ortaya çıkar. Bu lekeler zamanla büyüyerek ortası kahverengi, etrafı beyaz halkalı olabilir. Sayıları çoğaldığında, lekeler birleşir ve kabuklu bir görünüm alır. Sistemik enfeksiyonlarda tedrici solgunluğun ardından bitki ölümü gelir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bakteri bitkiye yaralardan ve stomatadan girer. Clavibacter tohum kaynaklı olabilir ve tohumu dışarıdan ya da tohum zarfının içinden istila edebilir. Yüksek bağıl nem ve 25° ila 30° C (77° and 86° F) gündüz sıcaklığı genellikle hastalığa elverişlidir. Yoğun bitki popülasyonları ve yağmurlama sulama da bakterinin yayılması için ideal bir ortam sağlar. Böcekler, aletler ve insanla temas da yayılmaya yardımcı olabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Yalnızca test edilmiş tohumlar ve sertifikalı transplantasyonlarla ekim yapın. Bir önceki sezonda domates yetiştirilmiş toprağa biber transplantasyonu yapmayın. Yeni bir tarlaya girmeden önce zirai ekipmanları temizleyin, yapraklar ıslakken tarlalara girmeyin ve kayıpları azaltmak için hasattan hemen sonra bitki kalıntılarını toprağa karıştırın. Belirti gösteren bitkilerden asla meyve toplamayın. Belirti gösteren bitkileri ve yanındakileri sökün. Bir tarlada hastalık bulunursa, en az üç yıl konukçu olmayan bir ürünle ekim rotasyonu yapın.

 

Kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.