Bakteriyel Leke Hastalığı

14-02-2018 10:54
Bakteriyel Leke Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Xanthomonas euvesicatoria (sinonim: Xanthomonas campestris pv. vesicatoriaX. vesicatoria, X. gardneri

DAĞILIM

Sıcak, nemli alanlarda dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Tatlı biberde belirtiler yapraklar, gövdeler ve meyvede gelişir ve acı biberde daha az şiddetlidir. Belirtiler önce yaprakların alt yüzeylerinde küçük, düzensiz, sulu alanlar olarak ortaya çıkar. Daha sonra lezyonlar büyür, ortası soluk ten renkli koyu kahverengiden siyaha bir renk alır ve etrafında ince, sarı bir halka oluşabilir. Genellikle üst yaprak yüzeyindeki lezyonlar hafif çökük, alt yaprak yüzeyindekiler ise hafif yüksektir. Şiddetli enfekteli yapraklar çoğunlukla sararır ve parçalanmış görünür. Ağır hastalık baskısı altında yapraklar dökülür. Gövde lezyonları dar, açık kahverengi, uzunlamasına yüksek kanserler şeklinde görünür. Sulu alanlar şeklinde oluşmaya başlayan lekeler, daha sonra nekrotik olur. Bu lekeler sert görünümlüdür ve geliştikçe çatlar.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Xanthomonas, tohum yüzeyinde ve tohum içinde tohum tarafından taşınır. Uzun mesafelerden getirilen enfekteli tohum ve transplantasyonlar, salgınların ilk inokulum kaynağı olabilir. Bakteriler ayrıca ürün kalıntıları, kendiliğinden çıkan bitkiler ve patlıcangiller familyasından yabani otlarda yaşar. Yüksek bağıl nem ve yapraklarda yoğun çiy oluşumu, sıcak havayla birleştiğinde enfeksiyon ve Bakteriyel Leke gelişimi için elverişlidir. Bakteri, enfekteli transplantasyonlardan ya da kalıntılardan suyla sağlıklı bitkilere sıçrayabilir. Meyveler büyüme çatlakları, aşınmalar, delinmeler ve diğer yaralardan enfekte olur. Yağışlı havalarda çoğunlukla Bakteriyel Leke lezyonları etrafında sekonder meyve çürüklükleri gelişir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Yalnızca test edilmiş ve işlem görmüş tohumlar ve sertifikalı transplantasyonlar kullanın. Bir kez bulaştığında, hastalıkla mücadele etmek zordur. X. campestris pv. vesicatoria’ya dirençli bir ya da daha fazla geni olan ticari çeşitler mevcuttur. Bakır bazlı spreyler, hastalığın gelişme hızını azaltabilir. Yeni bir tarlaya girmeden önce zirai ekipmanları temizleyin, yapraklar ıslakken tarlalara girmeyin ve Bakteriyel Leke nedeniyle kayıpları azaltmak için hasattan hemen sonra bitki kalıntılarını toprağa karıştırın.

Kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.