Biberde Antaknoz Hastalığı

16-02-2018 10:33
Biberde Antaknoz Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Colletotrichum capsici, C. gloeosporioides, C. coccodes, C. acutatum.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Antraknoz, büyümenin bütün evrelerinde biberlerin toprak üstündeki bütün parçalarını enfekte eder. Fide enfeksiyonu kotiledonlarla sınırlı olabilir ve yayılmayabilir. Yapraklarda ve gövdelerde nekrotik griden kahverengiye lekeler gelişebilir. Meyve lezyonları, bu hastalığın ekonomik olarak en önemli yönüdür. Meyve belirtileri, ten rengi ya da kahverengiye dönen sulu alanlar olarak başlar. Lezyonlar küçük ve dairesel olabilir ya da birleşerek meyve üzerinde büyük alanlar kaplayabilir. Nemli koşullarda, genellikle iç içe halkalar şeklinde pembe, somon ya da turuncu renkte spor kitleleri oluşur. Mevcut Colletotrichum türüne bağlı olarak, lezyonda siyah ya da kahverengi ipliksi yapılar görülebilir. Antraknoz hem yeşil hem de olgun meyveleri enfekte edebilir ancak genellikle meyve olgunlaşıp kızarana kadar belirtiler görülmez.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Sıcak, yağışlı havalar genellikle enfeksiyona ve belirtilerin gelişmesine elverişlidir. Mevcut Colletotrichum türüne bağlı olarak, enfeksiyon için ideal sıcaklık 20° ile 27° C (68° – 81° F) arasında değişir. Enfeksiyon için serbest nem gereklidir. Sis ve çiy hastalık gelişimini kolaylaştırır. Yağmur, patojenin sporlarını yayar ve özellikle meyveler yaralıysa şiddetli kayıplara neden olabilir. Bu funguslar enfekteli tohumlarda yaşayabilir ve bitki kalıntılarındaki yaprak ya da gövde lezyonlarında direnebilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Bu hastalık, kaliteli tohum ekmek, iki ila üç yıl patlıcangiller dışında bir ürünle ekim nöbeti yapmak, yabani otları ve enfekteli kalıntıları sökmek ve iyi drenajlı tarlalar seçmekle kontrol edilebilir. Böceklerle mücadele ederek meyve yaralarını en aza indirin. Bakır fungisitler mevcuttur ancak bu hastalıkla mücadelede ekonomik değeri sınırlıdır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.