Canavar Otu Zararları Ve Mücadelesi

14-02-2018 10:27
Canavar Otu Zararları Ve Mücadelesi

HASTALIK ETMENİ

Orobanche türleri

DAĞILIM

Asya, Orta Amerika, Avrupa, Hindistan, Akdeniz bölgesi, Orta Doğu, Pakistan ve ABD

HASTALIK BELİRTİLERİ

Canavar otunun ilk belirgin belirtisi, enfekte bitki zemininde beyazımsı sarı filizler görünmesidir. Toprak kaldırıldığında, domates bitkisinin köklerine bağlı canavar otu kökleri bulunur. Daha sonra bu sarı aslanağzına benzer asalak bitkiler çiçek açar ve bitki olgunlaştıkça, kahverengiye döner ve tohum kapsüllerinden küçük, siyah tohumlar çıkar.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Canavar otu tohumları toprakta 20 yıldan uzun süre uykuda kalabilir. Konukçu bitkilerin kök eksüdatları filizlenmeyi teşvik eder ve genç filizler köklerini konukçuların köklerine tutturarak, büyümek ve çoğalmak için besinlerini buradan alır. Çiçeklendikten sonra, hem tarla içinde hem tarlalar arasında tarım ekipmanları ve sulama suyuyla dağıtılabilecek çok küçük tohumlar üretilir. Domates bitkisinin büyümesi için olumlu koşullar, canavar otu büyümesi ve parazitizm için de olumludur.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Fumigasyon ve ürün rotasyonu ile birlikte canavar otundan etkilenen bitkilerin sökülmesi ve imha edilmesi gibi iyi hijyen uygulamaları bu parazitten kaynaklanan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir.

 

kaynak: seminis

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.