Çilek Nasıl Yetiştirilir

Çilek Nasıl Yetiştirilir

Çilek, hoş görünümü ve lezzeti ile çok tercih edilen bir meyvedir. Yetiştirilmesi kolaydır. Evinizde saksıda rahatlıkla çilek yetiştirebilirsiniz. Canınız çektikçe yiyebilirsiniz ve evde hoş bir görüntü oluşmasını sağlayabilirsiniz. Saksı içerisinde pencere kenarında veya terasınız varsa büyük kasalar içerisinde de büyütebilirsiniz.

Saksı:

Çilek saksısının fazla derin olmasına gerek yoktur. Fideler; uzun çiçekliklere, asma veya duvara monte edilmiş saksılara, cepli çilek saksılarına, derinliği yeterli olan kasalara dikilebilir. Saksılar biraz yükseğe yerleştirilmelidir. Drenaj deliği olan saksıların dibine birkaç saksı kırığı konarak delikler kapatılmalıdır.

Toprak:

Hazır torflar çilek dikimi için idealdir. Çilek, organik madde bakımından zengin olan toprağı sever. Bu yüzden torfun içerisine bir miktar yavaş yarayışlı organik gübre eklenmesi gerekir. Aynı toprakla 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve verebilmesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılması lazımdır. Saksı değişimi yerine her yıl çoğalan fidelerden ayrılıp, yeni bitkiler elde etmek daha mantıklı olacaktır. Taze bitkiler yetiştikçe eskiler elden çıkarılır.

Ekim Ve Dikim:

Saksılı olan fideler her mevsimde ekim için uygundur. Çıplak köklü fideler Mart veya Eylül aylarında ekilmelidir. Ayrıca birkaç gün serin ve gölgede tutulması kaydıyla, yazın bile fide ekimi yapılabilir. Fideleri, sera ve çiçekçilerden saksı içerisinde alabilirsiniz veya bir çilek bahçesindeki köklü fidelerden kullanabilirsiniz. Dekar/1,000 m2 ye 3,000-6000 arası çilek fidesi dikilebilir.

Işık:

Güneşli ve havadar bir mekan gerekir. Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir.

Sulama:

Çilek, meyve zamanı bol su ister. Toprağın kurumasına fırsat vermeden hemen sulanması gerekir. Bunun yanı sıra bitkinin çürümemesi için saksı dibinde su birikmesi önlenmelidir. Meyve zamanı geçtikten sonra ise aşırıya kaçmadan sulamaya devam edilir.

Hasat Sonrası Bakım:

Çilek bitkisi sadece baharda meyve verir ve hasat sonrası budanır. Eski yapraklar tamamen kesilir. Kuru yapraklar toprak yüzeyinden toplanır. Çoğalan kökler ayrılır ve saksıda kalan fideler dahada güçlenir. Böylece hastalık riski azalır. Kısa zamanda yeni yapraklar çıkmaya başlar. İyi bakılan çilek bitkileri bazen sonbaharda birkaç meyve verebilir.

Yediveren çilekleri kış aylarında budanır.

Kış aylarında çilek saksılarının kuytuya çekilmesi gerekir ve üzerlerine biraz kuru ot, yaprak örtülür. Toprağı kurumayacak kadar da ara sıra su verilir.

Hastalık Ve Zararlılar

Saksıda yetişen çileklerde genellikle hastalık görülmez. Havadar ve yeteri kadar güneş gören yerlerde bulunmadır. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Böylece mantar türü hastalıklara yakalanmaz. Hazır toprak ve hazır organik gübre kullanılırsa, böcek türü zararlılardan korunmuş olur.

 

ÇİLEK FİDESİ SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN!

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.