Domates Benek Hastalığı

14-02-2018 10:02
Domates Benek Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Domates benek virusu (ToMoV)

TAŞIYICI

Beyazsinek (Bemesia argentifolii)

DAĞILIM

Güneydoğu Amerika

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk olarak 1989 yılında Florida’da tespit edilen bir gemini virüsün neden olduğu yeni bir hastalıktır. Bitkilerde enfeksiyon erken bir aşamada görüldüğünde belirtiler daha belirgindir. Bodurlaşma ve zayıf büyüme, üst ve orta yaprakların yukarı kıvrılması ve şekil bozukluğu ve yaprakların sararması bu hastalığın tipik belirtileridir. Meyve tutmanın yetersizliği ve meyve boyutunun küçüklüğünden dolayı enfekteli bitkilerden verim daha düşüktür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Domates Benek hastalığı, gümüşi yaprak beyazsineği tarafından taşınır. Virüsün nispeten dar bir konukçu yelpazesi bulunur ve fasulye, Solanum viarum ve birkaç patlıcangiller familyasından yabancı otu kapsar ancak dolmalık biberi kapsamaz. Virüs, beyazsinek tarafından kolay ve etkin bir şekilde taşınır ve hastalığın ağır salgınları, büyük böcek popülasyonlarıyla ilişkilendirilebilir. Mekanik olarak kolayca taşınmaz ancak üründe beyazsineklerle sekonder yayılma yaygındır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Domates tarlalarının yakınındaki patlıcangiller familyasından yabani otlar ve diğer alternatif konukçularla mücadele edin. Mümkünse bitkiyi, yıl içinde en yüksek beyazsinek popülasyonundan kaçınabileceğiniz bir zamanda dikin. Mineral yağı spreylerinin düzenli kullanımı, beyazsinek taşıyıcısı tarafından virüsün alınması ve enfeksiyonu azaltarak hastalığın yayılma oranını azaltmaya yardımcı olabilir. İnsektisitlerin düzenli olarak kullanılması bir miktar kontrol sağlayabilir ancak aşırı kullanılması halinde pestisitlere karşı beyazsinekler direnç geliştirebilir.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.