Domates Bulaşıcı Kloroz Hastalığı

14-02-2018 09:59
Domates Bulaşıcı Kloroz Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Domates bulaşıcı kloroz virüsü (TICV)

TAŞIYICI

Sera beyazsineği (Trialeurodes vaporariorum)

DAĞILIM

ABD (California)

HASTALIK BELİRTİLERİ

Belirtiler, yaşlı yapraklarda damarlar yeşil kalırken damarlar arasında sarı lekeler oluşmasıyla başlar. Belirtiler genç yapraklara doğru ilerler ve ürün çeşidine bağlı olarak damarlar arası sararma ağarmış beyaz ya da nekrotik olabilir. Enfekteli yaprak dokuları kırılgandır ve kolaylıkla ezilebilir, meyve rengi de etkilenebilir. Güney California’da zayıf meyve tutumundan dolayı şiddetli kayıplar yaşandığı bildirilmiştir. Bu hastalığın neden olduğu belirtiler, kolaylıkla kötü yetiştirme koşulları, yaşlanma ya da besin eksikliği ile karıştırılabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

İlk kez 1993’te tespit edilen TICV, sera beyazsineği tarafından kalıcı olmayan bir şekilde bulaştırılır. Bu virüs, virüsü taşıyan beyazsinekler enfekteli bitkilerden sağlıklı bitkilere hareket ettiğinde seralarda yayılır. Virüs tohum kaynaklı değildir ve bitkilere dokunmakla ya da budamakla bulaşmaz. Beyazsinek virüsü kaptıktan sonra, virüs haşerenin vücudunda birkaç gün boyunca bulaşıcı kalır. Enfeksiyondan birkaç hafta sonra bitkilerde belirtiler gelişmeye başlar. Erken enfeksiyon, bazı ürün çeşitlerinde şiddetli verim kayıplarına neden olabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sera beyazsineği bu virüsün tek taşıyıcısı olduğu için, haşereyle mücadele genellikle en etkili mücadele uygulamasıdır. Haşere popülasyonlarını düşük seviyede tutmak için rutin bir sprey programıyla birlikte açık yerler beyazsineğin seraya girmesini engelleyecek şekilde kapatılmalıdır. Ürün bittiğinde, bütün bitki materyalleri seradan sökülmeli ve bitkisiz bir dönem geçirilmelidir. Transplantasyonlar, beyazsineğin olmadığı bir seradan gelmelidir.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.