Domates Chino (kıvırcıklanma) Virüsü

14-02-2018 09:48
Domates Chino (kıvırcıklanma) Virüsü

HASTALIK ETMENİ

Chino del tomate virüsü (CdTV)

TAŞIYICI

Beyazsinek (Bemisia tabaci)

DAĞILIM

Kuzey Meksika ve Güneydoğu ABD

HASTALIK BELİRTİLERİ

Chino (kıvırcıklanma) ve yaprakların kıvrılması, yeni enfekteli yapraklarda damarlar arası sararma ve daha yaşlı yaprakların morarması bu hastalığın karakteristik belirtileridir. Erken bir aşamada enfeksiyon görülmesi halinde bitkilerde ağır bodurlaşma ve şekil bozukluğu görülebilir ve meyve tutumu azalır.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu virüsün fasulye, biber ve domatesin yanı sıra ebegümecigiller ve patlıcangiller otlarını kapsayan nispeten geniş bir konukçu aralığı bulunmaktadır. Bu hastalığın en yüksek oranda yayılması, beyazsinek nüfusları yüksek olduğunda görülür. Beyazsinekler virüsü yakındaki enfekteli bitkilerden alabilir ve sağlıklı domateslere taşıyabilir ve bazen bitkilerin %100’üne kadar enfeksiyon görülebilir. Hastalığın mekanik yolla taşınması ispat edilmemiştir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sistemik olmayan insektisitlerle beyazsinek popülasyonunu kontrol etmeye yönelik önceki çabalar, bitkilerin toplandığı alt dallara yeterince ulaşmadaki zorluktan dolayı genellikle başarısız olmuştur. Ancak yakın zamanda geliştirilen sistemik insektisitler, beyazsineklerle mücadelede önemli etkiler göstermiştir. Beyazsineklerin insektisitlere karşı direnç geliştirme olasılığını azaltmaya yardımcı olmak için mücadele stratejisine, enfekteli bitkilerin söküldüğü ürünsüz dönemlerin uygulanması gibi kültürel uygulamalar dahil edilmelidir.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.