Domates de Bakteriyel Benek Hastalığı

14-02-2018 10:41
Domates de Bakteriyel Benek Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Pseudomonas syringae pv. tomato
İki ırkı (O ve 1) tespit edilmiştir.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu bakteri, bitkinin yaprakları, dalları, sapları ve çiçeklerine saldırabilir. Yaprak belirtileri, etrafı sarı bir halkayla çevrili koyu kahverengiden siyaha çalan lekeler olarak görülür. Yaprak kenarlarında sarı kenarlı siyah lezyonlar da oluşabilir ve buralarda damlama damlacıkları birikir. Bu lezyonlar birleştikçe büyük yaprak dokusu alanları ölür. Dal ve saplarda oval ve uzunlamasına siyah lezyonlar görülür. Genellikle meyve lezyonları küçük (1 mm), beneksi ve yüzeysel kalır ancak daha büyük ve göçmüş de olabilir. Olgunlaşmamış meyvede yeşil bir halka ile çevrelenir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Serin (13-25°C, 55-77°F), yağmurlu hava veya yağmurlama sulama hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Genellikle hastalığın gelişmesi için bir gün yaprak ıslaklığı gerekir. Bakteriyel benek sıklıkla yağmurlama sulamanın kullanıldığı kurak bölgelerde görülür ancak bu bölgelerde damla ya da karık sulamayla nadiren görülür. Organizma, çok sayıda ürün ve otun köklerinde veya yapraklarında canlılığını sürdürebilir. Tohum da enfekte olabilir ancak hastalığın tohum yoluyla genellikle taşınması düşük öneme sahiptir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Dirençli türlerin kullanımı, bu hastalıkla mücadelenin en etkin yoludur. Erken aşamada uygulanan bakırlı preparatlar, hastalık vakalarını azaltabilir. Yağmurlama sulama genellikle bakterilerin bulunduğu hastalık vakalarını artırır, bu nedenle mümkün olduğunda karık veya damla sulama kullanılmalıdır.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.