Domates de Bakteriyel Kanser

14-02-2018 10:48
Domates de Bakteriyel Kanser

HASTALIK ETMENİ

Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK ETMENİ

Hastalığın ilk belirtisi, bitkinin alt yapraklarının aşağı dönmesi ve solmasıdır. Yapraklarda tek taraflı solma görülebilir ve yaprak orta damarı, sapı ve dalının dış kısmı boyunca aşağı ve yukarı hafif renkli çizgiler uzanabilir. Bu çizgiler açılarak kanser oluşturabilir. Enfekteli yapraklar ve saplar genellikle dala bağlı kalır. Dalların içinde açık kahverengi veya sarı vasküler renk değişikliği görülür ve hastalık ilerlediğinde kırmızımsı kahverengi bir renk alır. Genellikle öz sararır, unumsu ve oyuk bir hal alır. Enfekteli dal sıkıldığında kesik ucundan sarı renkli bakteriyel bir akıntı görülür. Meyve enfeksiyonu küçük, beyaz lezyonlar halinde başlayarak, kahverengi, kabuklu lezyonlara gelişir. Bu lezyonlar çevresindeki beyaz haleler, lezyonlara kuş gözü görünümü verir. Tipik olarak sap çukurundan meyveye uzanan vasküler dokuda sarı-kahverengi renk değişimi olur ve yumuşak doku içinde boşluklar oluşur. Bu meyve belirtileri serada yaygındır.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Enfeksiyon genellikle bitki dokusundaki yaralardan görülür ancak yaprak gözenekleri veya köklerden de enfeksiyon görülebilir. Bakteri, toprakta ve enfekteli bitki kalıntısında beş yıla kadar canlılığını koruyabilir. Yabani otlar, kendiliğinden yetişen domates bitkileri ve tohumlarda da canlılığını sürdürebilir. Sekonder enfeksiyon sıçrayan sulardan ve budama, kırpma ve transplantasyon işlemlerinde kullanılan kontamine alet ve ekipmanlardan kaynaklanır. Ilıman (18-24°C, 65-75°F) sıcaklıklar ve %80’in üzerinde nispi nem, hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Bitki büyümesi için optimum nem koşulları, düşük ışık yoğunluğu ve yüksek besin konsantrasyonu, özellikle azot, de hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Hastalığın belirtileri, organik topraklara kıyasla kumlu topraklarda daha şiddetli görülür.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalıktan ari tohum ve transplantların kullanılması, transplantasyon karışımı, tablalar ve transplantasyon işlemlerinde kullanılan tüm ekipmanların sterilizasyonu, bu hastalıktan kaynaklanan kayıpları azaltabilir. Transplantların tepeleri kesilmemeli veya biçilmemelidir; bu şekilde sekonder enfeksiyon hızla yayılabilir. En az üç yıl konukçu olmayan bir ürünle rotasyon uygulanması, bakteriyel kanserden kaynaklanan kayıpları azaltabilir.

Kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.