Domates de Öz Nekrozu Hastalığı

14-02-2018 10:44
Domates de Öz Nekrozu Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Pseudomonas corrugata
P. mediterranea

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Yaprak belirtileri, bitkinin üst kısımlarındaki genç yaprakların sararması ve solması şeklinde başlar. Hastalık ilerledikçe, dallarda koyu kahverengiden siyaha lezyonlar oluşur ve enfeksiyonun şiddetli olması halinde tüm bitki solabilir veya ölebilir. Enfekteli dalların uzunlamasına kesitinde, yumuşak doku ve vasküler sistemin renginin koyu kahverengiye değiştiği görülebilir. Ayrıca dallarda oyuklar veya bölünmüş boşluklar olabilir. Yumuşak dokunun etkilendiği dal boyunca dağınık kök gelişimi görülebilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Hastalık düşük gece sıcaklıkları, yüksek nem ve aşırı azotlu gübreleme ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle bitkiler çok suluyla, belirtiler genellikle meyve olgun yeşil aşamaya ulaştığında görülür.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Aşırı azotlu gübreleme uygulanmasından ve bitkinin sululuğunu artırabilecek diğer uygulamalardan kaçının. Hastalık, budama ve mekanik yaralanmadan dolayı yayılabilir, bu nedenle özellikle yapraklar ıslak olduğunda bu uygulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Budama araçlarının dezenfeksiyonu, hastalıkların yayılma oranını azaltmaya yardımcı olabilir.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.