Domateste Antraknoz Hastalığı

13-02-2018 16:14
Domateste Antraknoz Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Colletotrichum coccodes, C. dematium, C. gloeosporioides ve diğer türler (teleomorf: Glomerella cingulata)

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Enfeksiyon meyvelerde, dallarda, yapraklarda ve köklerde görülebilir ve meyve ve kök enfeksiyonları en ağırıdır. Meyvenin yeşil haldeyken enfekte olmasına karşın, olgunlaşana kadar hastalık belirtileri görülmez. İlk lezyonlar çökmüş ve dairesel haldedir ve genişledikçe iç içe halka işaretleri ile çökmüş hale gelir. Lezyon merkezleri ten rengine gelir ve çok sayıda koyu leke (mikro sklerotlar) gelişir. Nemli havada, lezyon yüzeyi üzerinde çamurlu, pembe, jelatinimsi bir kütle halinde çok sayıda konidyum gelişir. Enfekteli köklerde kahverengi lezyonlar gelişirken, kök yüzeyinde mikro sklerotlar gelişir. Bu hastalık belirtilerinden dolayı bu hastalık, siyah lekeli kök çürüklüğü adını da almıştır. Kök enfeksiyonu genellikle Pyrenochaeta lycopersici’nin neden olduğu mantarımsı kök hastalığı ile ilişkilendirilir. Yaprak enfeksiyonu nadiren sorun oluşturur ve sarı bir hale ile çevrelenen küçük kahverengi dairesel lezyonlarla karakterizedir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungusun genellikle zayıf bir patojen olduğu değerlendirilir ancak geniş bir konukçu aralığına (68 tür) sahiptir ve toprakta çürüyen bitkide yıllarca canlılığını koruyabilir. Serbest nem ve 10-30°C (50-86°F) arası sıcaklıklar, konukçu enfeksiyonunu kolaylaştırır. Fungal konidyum ve mikro sklerotlar, enfekteli toprağa doğrudan temas eden konukçu dokuyu enfekte edebilir ve sıçrayan yağmurla ve yağdırma sulamayla konukçu dokuya yayılabilir. Ardından dokuya doğrudan nüfuz edebilir veya yaralardan girebilir. Kök enfeksiyonu genellikle fungal inokulum yüksek olduğunda ve özellikle Pyrenochaeta lycopersici patojeninden enfeksiyondan dolayı veya uygun olmayan yetiştirme koşullarından dolayı bitkilerde beslenme stresi ortaya çıktığında görülür.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

İlk yeşil meyve evresinde başlatılan ve hasada kadar devam ettirilen bir fungisit programı, bu hastalıkla mücadele etmek için kullanılabilir. Konukçu olmayan bir ürünle ekim rotasyonu, fungusun toprakta birikmesini önleyip bu hastalıktan doğan kayıpları azaltabilir. Geniş spektrumlu fumigantlar ve kök yaralanmasından kaçınmak da siyah nokta kök çürüklüğünden kaynaklanan kayıpları azaltabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.