Kabakgillerde Bakteriyel Meyve Çürüklüğü

14-02-2018 10:34
Kabakgillerde Bakteriyel Meyve Çürüklüğü

HASTALIK ETMENİ

Yumuşak Çürüklük: Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (sinonim= Erwinia carotovora subsp. carotovora ), Pseudomonas spp. ve başka bazı bakteriler.

Kahverengi Leke: Pantoea ananas (sinonim= Erwinia ananas)

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Yumuşak çürüklük, meyvede sulu bir alan olarak ortaya çıkar ve çok çabuk gelişerek doku çökmesine neden olur. Kahverengi lekenin kantalup ve tatlı özsulu kavun türlerinde görüldüğü belirtilmiştir. Lezyonlar tipik olarak düz, sert ve sarımsı kahverengi olur. Lezyonlar epidermiste bir iki milimetreye genişleyebilir ve bazen meyvenin boşluğuna girebilir. Belirtiler, ağlı türlerde daha az göze çarpar.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Yumuşak çürüklük en yaygın olarak sıcak ve ıslak ya da nemli koşullarda oluşur. Diğer hastalıklar veya bozukluklar da (örn. köşeli yaprak lekesi, antraknoz, çiçek burnu çürüklüğü) meyveyi yumuşak çürüklük bakterilerine karşı zayıf hale getirebilir. Hasat ya da paketleme sırasında oluşan yaralar da yumuşak çürüklüğün gelişmesi için uygun koşullar olabilir. Kahverengi leke, bakteriyel yumuşak çürüklük ile benzer koşullarda oluşur.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hasat ve paketleme sırasında meyveye vuruk, ezik ve başka mekanik hasarlar vermekten kaçının. Paketleme tesislerinde klorlu meyve daldırma havuzlarının ya da spreylerin kullanılmasının, yumuşak çürüklük görülme sıklığını azalttığı kanıtlanmıştır. Meyve yüzeylerinde yoğuşmayı önlemek için meyveleri uygun bir sıcaklık ve bağıl neme sahip bir ortamda depolayın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.