Kabakgillerde Köşeli Yaprak Lekesi

14-02-2018 10:36
Kabakgillerde Köşeli Yaprak Lekesi

HASTALIK ETMENİ

Pseudomonas syringae pv. lachrymans

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu hastalık çoğu kabakgillerde görülebilir ancak en önemlisi hıyardır. Yaprak belirtileri önce yaprağın alt kısmında küçük, sulu alanlar olarak görülür ve daha sonra küçük yaprak damarlarının kısıtlaması nedeniyle köşeli bir görünüm kazanır. Nemli koşullarda yaprak yüzeyinin aşağı kısımlarındaki sulu alanlardan beyaz bir eksüdat çıkabilir. Bu eksüdat kurudukça geride beyaz bir tabaka bırakır. Yaprak lekeleri kahverengiye döner ve etrafında sarı halkalar görülebilir. Lekelerin ortası zamanla dökülerek yapraklara parçalanmış bir görünüm verir. Gövdeler, saplar ve meyvelerde enfeksiyon önce sulu lekeler olarak ortaya çıkar, bunlar nemli koşullarda beyaz bir eksüdat üretebilir ve kuruduğunda beyaz bir tabaka bırakır. Enfekteli küçük meyveler olgunluğa eriştiğinde şekil bozukluğu görülebilir. Enfekteli meyvelerde genellikle sekonder yumuşak çürüklükler gelişir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu hastalık, enfekteli tohum, enfekteli transplantasyonlar ya da tarlada enfekteli ürün kalıntıları veya enfekteli yabancı otlardan kaynaklanabilir. Enfeksiyon stomalar, hidatodlar ve yaralar aracılığıyla oluşur. Kumlu topraklarda, özellikle rüzgarla gelen kumlar bitki dokularını aşındırarak enfeksiyona yol açabilir. Nemli koşullar hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Bakteriler bitkiden bitkiye sıçrayan su, böcekler, tarımsal ekipman ve çalışanlar aracılığıyla yayılabilir. Özellikle yapraklardaki nem, ekipmanla yayılmayı ve işçiler bitkilerle temas ettiğinde yayılmayı kolaylaştırır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

En az iki yıl kabakgillerin ekimini yapmayın. Yağmurlama sulama yapmayın ve yapraklar ıslakken tarlaya girmekten kaçının. Bakır bazlı preparatlar yayılmayı önlemeye yardımcı olabilir. Hastalığa dirençli hıyar çeşitleri mevcuttur.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.