Küsküt Otu

14-02-2018 10:25
Küsküt Otu

HASTALIK ETMENİ

Küsküt türleri

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Küsküt, klorofil, yapraklar ve köklere sahip olmayan beyazımsı-sarı bir asalak bitkidir ve bu nedenle besinlerini diğer bitkilerden almaları gerekir. İlk olarak gövdeye dolanan sarı ipe benzer bir filiz ve enfekte bitkinin dalları olarak fark edilir. Daha sonra aşağıdaki diğer sıralara yayılarak diğer bitkileri bir filiz kütlesiyle sarar ve tarlanın etkilenen alanına sarımtırak bir renk verir. Küsküt küçük, belirsiz (genellikle beyaz) çiçekler açar ve bunlar daha sonra olgunlaşarak binlerce küçük tohum üretir. Tohum filizlendiğinde, çıkan filizler konukçusuna temas edene kadar saat yönü tersinde burulur. Bitki dokularına nüfuz eden emeçlerle (haustorium) bitkiye tutunur ve bu kanalla küsküt, konukçu bitkiden besinleri alır.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Küsküt, çok sayıda ot ve ürün türünü kapsayan çok geniş bir konukçu yelpazesine sahiptir ve tohumu 10 yıla kadar toprakta canlılığını koruyabilir. Küsküt tohumları tarım ekipmanıyla ve sulama suyuyla tarla içinde ve tarlalar arasında yayılabilir. Domates bitkisinin büyümesi için olumlu koşullar, küsküt büyümesi ve parazitizm için de olumludur.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Enfekteli bitkilerle birlikte küskütün sökülmesi ve imha edilmesi, tohumla daha sonra yayılmayı azaltır. Ürün rotasyonuyla birlikte temas veya dikim öncesi herbisitler, küsküt parazitizminden kaynaklanan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir.

kaynak: seminis

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.