KUZEY KÖK UR NEMATODU

13-02-2018 16:22
KUZEY KÖK UR NEMATODU

HASTALIK ETMENİ

Meloidogyne hapla

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Toprağın üstündeki ilk belirti, bitkilerde genel bir cansızlıktır. Sonunda yapraklar sararır ve yaşlı yapraklar zamanla ölür, bitkiler bodurlaşır. Hastalıklı bitkiler söküldüğünde, köklerde ur ya da tümör adı verilen düzensiz şişlikler kolayca görülür. Bu tümörler, Meloidogyne incogmta’nın yol açtığı büyük ve bileşik tümörlere kıyasla genellikle küçük ve eşit boyda olur. Hastalık şiddetli olduğunda, bütün kök sistemi küçük tümörlerle kaplanır ve gelişen tümörlerin bitişiğinde sekonder kök oluşumu sonucu dallanmış bir görünümü olur.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu nematodun pek çok sebze ürünü ve yabancı ottan oluşan, büyüyüp kışlayabileceği geniş bir konukçu yelpazesi vardır. Tarlalara ya da seralara enfekteli transplantasyonlar üzerinde, zirai ekipman üzerindeki kirli toprakla ya da sulama suyuyla bulaşabilir. Bir tarlaya ya da seraya girdikten sonra, tipik zirai uygulamalarla alternatif konukçularından domatese yayılabilir. Bu nematod pek çok toprak türünde hastalığa neden olabilse de, en çok daha hafif, kumlu topraklarda ciddi kök hasarı olur. Ilıman (16-20°C, 61-68°F) toprak sıcaklığı, nematod üremesi ve hastalık gelişimi için elverişlidir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Şu anda Meloidogyne hapla ‘ya dirençli ticari ürün çeşidi yoktur, bu nedenle bu hastalıkla mücadele etmek için zirai ve kimyasal mücadele yöntemleri kullanılmalıdır. Mümkün olduğunda toprak fumigasyonu ve pastörizasyon kullanılmalıdır. Ayrıca, sertifikalı hastalıksız transplantasyonların kullanılması ve konukçu olmayan bir ürünle ekim nöbeti de kayıpları azaltabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.