NPK Gübre Nedir?

14-08-2021 13:26
NPK Gübre Nedir?

NPK Gübre Nedir?

Sebze yetiştiriciliğinde makro besinleri içeriğinde bulunduran gübreler çok önemlidir.
 
Toz veya sıvı halde bulunan karışımı Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K) olan gübrelere NPK Gübre denir.
Aynı zamanda bitkinin ihtiyacı olan ana besin olarak bu besinlere Makro Element/besin denir.

Halk dilinde de Dal ,Döl , Bal diye tabir edilen evrelerin gübre elementleridir Azot, Fosfor ve Potasyum. Genel olarak Azot bitki gövdesi için, fosfor çiçeklenme için potasyum ise meyve tutumu gelişimi için olmazsa olmaz elementlerdir.

Taban gübresi, damla sulama gübresi ve toprak gübresi olarakta bilinir. Genelde ambalaj üzerinde 3 tane rakamla ifade edilirler. 
Örnek: 16-8-24,  15-15-15, 18-18-18, 20-20-20 gibi.. formülasyonlar kullanım amacına göre değişebilmektedir. 
Ambalaj üzerinde belirtilen ilk rakam Azotu (N), 2. rakam Fosforu (P), 3. Rakam Potasyumu (K) ifade eder.
Bu rakamların % oranları kadar ambalaj içinde besinler bulunur geri kalan kısım ise dolgu maddesidir. Örnek: 16-8-24 yüzdesel olarak %16 Azot, %8 Fosfor, % 24 potasyum toplamı %48 NPK vardır %52 ise dolgu maddesidir.

NPK Gübre Faydaları

Azot (N),
Bitkinin yaprak, kök , gövde, dal, sürgün ve meyve gelişimi için çok önemlidir. Gelişim döneminde bitki ciddi miktarda azot kullanır.

Azot noksan olan bir bitkinin yaprak gelişimi, kök gelişimi ve büyüme hızı yavaşlar. Yetersiz yaprak gelişimi sonucunda yapraklar küçülerek dökülür ve buna ilave olarak sürgün sayısının azlığı dikkat çeker.
 
Fosfor (P);
Bitkinin kök büyümesinin hızlandırır, çiçeklenme oluşumunda etkilidir, dane ve meyve tutumunu arttırır.

Fosfor noksan olan bir bitki geç çiçek açar, çiçek ve tohum oluşumu zayıf olur. Yapraklar önce koyu yeşil, sonrasında kırmızı ve mor renge döner. Ayrıca meyve oluşumu küçük ve ürünün raf ömründe kısalma olur.
Potasyum (K);
Bitkinin yeşil aksamı ve sağlığı için mükemmel olan bu element, bitkinin hastalık, zararlı, soğuk ve kuraklığa karşı dayanımlarını arttırmanın yanında ürünün tat, irilik, dolgunluk, renk, aroma ve raf ömrüne etki eder.

İlk olarak yaşlı yapraklarda görünen bu eksiklikte, yaprak uçlarında sararma ve kuruma başlayarak tüm yaprağa yayılır. Bitki gelişimi yavaş, hastalık ve zararlılara dayanım düşüktür. Meyvenin yeteri kadar gelişmeyip küçük kalmasına ilave olarak şekil ve kalitede düşüklük görülür.
 

NPK Gübre Nasıl Ve Nerede Kullanılır?

NPK gübre kullanımı için önce toprak analizi yaptırmak ve ona göre NPK gübre tercih etmek en doğrusudur. Daha sonra teknik mühendis yönlendirmesi ile toprağa uygulama yapılır. Toprağa uygulamada ağaç ve bitki durumuna göre serpme yada damla sulama ile kullanılabilir.
NPK gübre tüm bitki ve ağaç grubunun ana besin maddelerini içermesi sebebiyle ağaç ve bitkilerde kullanılabilir. 
Kullanım zamanları ve miktarları ile ilgili bitki, ağaç durumuna göre teknik mühendis reçetesi ile uygulama tavsiye edilir.
 
Bu konuda bizden ücretsiz yardım almak isterseniz 0549 326 2003 ü arayabilirsiniz. NPK Gübrelerden satın almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.