SYRINGAE FİDE YANIKLIĞI VE YAPRAK LEKESİ

14-02-2018 11:00
SYRINGAE FİDE YANIKLIĞI VE YAPRAK LEKESİ

SYRINGAE FİDE YANIKLIĞI VE YAPRAK LEKESİ

HASTALIK ETMENİ

Pseudomonas syringae pv. syringae

DAĞILIM

Güney ve Güneydoğu Avrupa, Güney ABD

HASTALIK BELİRTİLERİ

Enfekteli yapraklar veya kotiledonlarda düzensiz, sulu lezyonlar gelişerek daha sonra ortası açık renkli koyu kahverengiye döner ve nekrotik olur. Lezyonlar birleşerek nispeten büyük nekrotik alanlar oluşturabilir. Etrafı klorotik dairelerle çevrili lezyonlar nadiren görülür. Ancak ağır hastalık baskısı altında, yaprağın büyük alanları enfekte olabilir ve bütün yaprak vaktinden önce sararıp dökülebilir. Enfekteli meyvede genişleyip çürüyen kahverengi-siyah sulu lezyonlar gelişir. Syringae Fide Yanıklığı, Bakteriyel Leke ile karıştırılabilir. Ancak Syringae Fide Yanıklığının meydana geldiği düşük sıcaklıklar, iki hastalığı ayırt etmeye yardımcı olabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

16° ile 24° C (60° ile 75° F) arası sıcaklıklar ve yüksek nem Syringae Fide Yanıklığı için elverişlidir. Bakteriler genellikle bitkiye doğal açıklıklardan ve yaralardan giren sıçrayan suyla yayılır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Fideliklerde düşük sıcaklık ve yüksek nem oluşmasını engelleyin. Hastalığı tarlaya bulaştırmamak için transplantasyon yapmadan önce fidelerde belirti olup olmadığını inceleyin. Mümkünse yağmurlama sulamadan kaçının.

 

-

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.