Tütün Yanıklık Virüsü

13-02-2018 16:32
Tütün Yanıklık Virüsü

HASTALIK ETMENİ

Tütün yanıklık virüsü (TEV)

TAŞIYICI

Afitler (Myzus persicae ve diğerleri)

DAĞILIM

Kuzey ve Güney Amerika

HASTALIK BELİRTİLERİ

Domateste hastalık belirtileri, hafif beneklenme ve yaprakta şekil bozukluğundan şiddetli beneklenme ve yapraklarına kırışmasına kadar varabilir. Meyveler genellikle küçük boyutlu, benekli ve bozuk şekillidir. Bitki ne kadar erken enfekte olursa, bitki bodurlaşması ve verimi üzerindeki etkileri o kadar büyük olur.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Çoğu yabani ot türü, virüs için konukçu görevi görebilir ve en az 10 afit türü tarafından bulaştırılabilir. TEV, yakınlardaki patlıcangiller familyasından otlar, biberler ve enfekteli diğer domates tarlalarından virüs taşıyan afitler tarafından kalıcı olmayan bir şekilde bulaşır. Afitler sekonder enfeksiyona neden olabilir ya da virüs enfekteli bitkileri sırığa bağlama, budama ya da dokunma gibi işlemlerle mekanik olarak bulaşabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Virüsü barındırabilecek yabancı ot konukçularını sökmek önemlidir. Biber, önemli bir virüs kaynağı olabileceğinden, biber ürünlerine yakın domates ürünleri dikmeyin. Hastalığın yayılmasını afit taşıyıcı popülasyonuyla mücadele ederek azaltmak çok zordur ve genellikle işe yaramaz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.