Alfalfa Mozaik Virüsü Hastalığı

13-02-2018 16:26
Alfalfa Mozaik Virüsü Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Alfaffa mozaik virusu (AMV)

TAŞIYICI

Afitler (Aphis gossypii, Myzus persicae ve diğerleri)

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Tipik olarak genç yapraklarda sarı ve mor alanlar gelişerek, yapraklarda genel sarı bronzlaşma oluşmasına neden olur. Enfekteli bitkilerin büyümesi durur ve yapraklar aşağıya doğru kıvrılır. Ana gövdede toprak hattında floemde koyu kahverengi bir renk değişimi olur ve daldan epidermisin hafif kazınması ile görülebilir. Bu renk değişimi üst filiz uçlarına uzanabilir. Gövde yumuşak dokusundaki düzensiz kahverengi çizgiler bu hastalığın karakteristik özelliğidir. Köklerde genellikle bu aynı kırmızı-kahverengi floem renk değişimi görülür. Enfeksiyon zamanında bitkinin yaşına bağlı olarak, bitkide çeşitli derecelerde dış ve iç kahverengi lekelenme ve şekil bozukluğu görülebilir. Genellikle domatesler alfalfa tarlalarına yaklaştıkça bu hastalığın görülme oranı daha yüksektir ve kaynaktan mesafenin artması ile kademeli olarak azalır.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu virüsün canlılığını sürdürebileceği geniş bir dizi konukçu bulunmaktadır ve genellikle daha eski alfalfa tarlalarında veya kalıcı meralarda bulunur. Afitler, AMV’yi kalıcı olmayan bir şekilde taşır ve bitkide beslenme sırasında hastalık bulaşır. Otların biçilmesi sırasında kanatlı afitler virüsü alfalfadan yakındaki domates tarlalarına taşır. Bir tarlada sekonder yayılma gerçekleşmez veya çok az gerçekleşir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tarlaların alfalfadan uzağa veya rüzgara karşı yönde olması, bu hastalığı önlemenin yollarından biridir. Afitlere spreyleme yapılması genellikle domateslerden primer enfeksiyonu ortadan kaldırmaz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.