Bakteriyel Solgunluk Hastalığı

14-02-2018 10:51
Bakteriyel Solgunluk Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Ralstonia solanacearum (sinonim = Burkholderia solanacearum, Pseudomonas solanacearum)

DAĞILIM

Tropikal, yarı tropikal ve bazı ılıman bölgelerde dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Tropikal ve alt tropikal bölgelerde, enfekteli bitkiler solabilir ve enfeksiyondan sonra birkaç gün içinde ölebilir. Yapraklar bitki ölümünden önce sağlıklı ya da yalnızca hafif sararmış görünebilir. Ilıman koşullarda enfekteli bitkilerde daha yavaş ilerleyerek yaprakları sarartan bir solgunluk gelişir. Enfekteli bitkilerin alt gövdelerinde genellikle kabuk ve yumuşak dokulara genişleyen koyu, vasküler bir kahverengileşme görülür. Belirti gösteren bitkilerin gövdeleri kesilip suya konulduğunda, kesik uçlardan süt gibi beyaz bakteri sızıntıları görülür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Ralstonia solanacearum toprak kaynaklıdır ve toprakta köklerde ve kalıntılarda uzun süreler yaşayabilir. Bu bakteri, nematod beslenmesi, transplantasyon ve toprağı işleme sırasında oluşan yaralardan kökleri enfekte eder. Yüksek sıcaklıklar ve yüksek toprak nemi genellikle hastalık için elverişlidir. Bakteriler sulama suyu, hastalıklı transplantasyonlar ve zirai ekipmanla taşınan toprak ile yayılır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Mümkünse Bakteriyel Solgunluk geçirmiş olan arazilerde üretim yapmayın. Bakteriyel Solgunluğa orta derecede dirençli olan ticari biber ve patlıcan çeşitleri mevcuttur. Dirençli anaçlar da mevcuttur. 5.5 ile 7.0 arası bir toprak pH’ı, iyi toprak drenajı ve yükseltilmiş yataklar hastalık baskısını hafifletmeye yardımcı olur. Topraktaki bakteri popülasyonunu azaltmak için konukçu olmayan bitkilerle ekim rotasyonu yapın.

Kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.