BİBERDE KURŞUNİ KÜF Hastalığı

13-02-2018 09:50
BİBERDE KURŞUNİ KÜF Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Botrytis cinerea

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu fungus tipik olarak genç fidelerde çökertene ya da uçtan geriye kurumaya neden olur. Ancak olgun bitkilerin toprak üstündeki kısımlarında bulunan yaralardan da enfekte edebilir. Gövdelerde enfeksiyon ilk olarak oval, sulu lezyonlar şeklinde ortaya çıkar ve bunlar daha sonra genişleyip bitkiyi kuşatarak öldürebilir. Yaprak enfeksiyonları genellikle yaralanma noktalarında başlar ve V şekilli lezyonlara dönüşür. Yüksek nem durumunda, gövde ve yaprak lezyonları gri miselyum sporlarıyla kaplanabilir. Meyve enfeksiyonu, hızla büyüyerek gri-kahverengi sporlanan lezyonlara dönüşen sulu lekeler olarak başlar.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungusun geniş bir konukçu yelpazesi vardır. Etkili bir çürükçüldür ve toprakta ve enfekteli bitki kalıntılarında uzun süreler sklerotlar halinde yaşayabilir. Botrytis cinerea zayıf bir parazit olarak değerlendirilir ve tipik olarak yaralardan bitki dokularını enfekte eder. Hastalık gelişimi için bulutlu, serin ve nemli hava gereklidir. Bu koşullarda, gri fungal spor kitleleri üretilir ve rüzgarla yayılır. Seralarda sıkışık dikim ve zayıf havalandırma, şiddetli kurşuni küf sorunlarına yol açabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Yeterli havalandırmayı sağlamak için bitkileri budayın ve bu hastalıktan doğan kayıpları azaltmak için budama yaralarına fungisit uygulayın. Seralarda uzun süre yüksek bağıl nem oluşmasını engellemek için sulamayı ve havalandırmayı dikkatli bir şekilde yönetin.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.