Cercospora Yaprak Küfü Hastalığı

13-02-2018 16:12
Cercospora Yaprak Küfü Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Pseudocercospora fuligena (syn: Cercospora fuligena)

DAĞILIM

Afrika, Çin, Hindistan, Japonya, Malezya, Meksika, Filipinler ve ABD

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk belirti, üst yaprak yüzeyinde sarımsı bir renklenme olarak başlayan, sonra genişleyerek etrafı sarı halkalı kahverengimsi bir renk alan bir lezyondur. Nem yüksek olduğunda, alt yaprak yüzeyinde siyahımsı gri fungal sporlanma oluşur. Bu siyah fungal sporlanma nedeniyle bu hastalık bazen "siyah yaprak küfü” olarak adlandırılır. Hastalık şiddetli olduğunda lezyonlar birleşerek yaprak dokularının çökmesine neden olur. Belirtilerin benzer olması nedeniyle bu hastalık Fulvia fulva kaynaklı Yaprak Küfü ile karıştırılır.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungus, enfekteli bitki kalıntılarında ve it üzümü gibi alternatif konukçularda yaşayabilir. Yüksek nem ve yüksek (27°C, 81°F) sıcaklıklar hastalık gelişimine ve sporlanmaya elverişlidir. Rüzgar, yağmurlama sulama ve yağmurdan sıçrayan sular, işçilerin giysileri, aletleri ve zirai ekipmanlar fungal sporları hızla yayar.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Fungisit uygulaması ve dirençli ürün çeşitlerinin kullanılması bu hastalıktan kaynaklanan kayıpları büyük ölçüde azaltır. Bitki kalıntılarını altüst etmek gibi zirai uygulamalar ve yeterli hava dolaşımı sağlamak için bitkileri budamak ve aralık bırakmak da kayıpları azaltmaya yardımcı olur.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.