Domates de Bakteriyel Leke Hastalığı

14-02-2018 10:46
Domates de Bakteriyel Leke Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Xanthomonas euvesicatoria, X. vesicatoria, X. perforans, X. gardneri
Beş ırkı tespit edilmiştir.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık belirtileri, bitkinin toprak üstündeki tüm kısımlarında görülebilir. Yapraklarda gözlemlenen ilk belirtiler, çapı 3 mm’den küçük olan koyu, sulu, dairesel noktalardır. Bu noktalar açılı hale gelir ve yüzeyi, saydam orta kısım ve siyah kenarla yağlı görünebilir. Bu lezyonların orta kısımları kısa süre sonra kurur ve çatlar ve lezyon çevresinde sarı bir halka görülebilir. Genç yapraklarda çok sayıda lezyon görülebilir. Yüksek nem (sağanak yağış, sis veya çiğ) dönemlerinde yapraklar tipik yaprak lekeleri yerine çürümüş bir görünüm alır. Meyve enfeksiyonu küçük, siyah, yüksek lekeler halinde başlar ve yağlı görünüme sahip beyaz bir halka ile çevrelenebilir. Bu lezyonlar 4-5 mm (0, 25 inç) çapa kadar çıkabilir ve kahverengi, hafif yükselmiş ve uyuzlu görünüm alabilir. Kenarları yüksek ve ortası çökmüş olabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bakteri ürün kalıntısında, kendiliğinden yetişen bitkilerde, otlarda ve tohumda canlılığını sürdürebilir. Bu hastalık, yağmurlama sulamayla ve rüzgarla savrulan yağmurla tohum yatakları ve tarlalardan hızla yayılır. Enfeksiyon genellikle, böcekler, rüzgarla savrulan kum ve yağmur ve yüksek basınçlı spreylemeden oluşan yaralardan gerçekleşir. Ilık (24-30°C, 75-86°F) sıcaklıklar ve yağmurlama sulama veya sağanak yağış hastalığın gelişimini kolaylaştırır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Bakteriyel benekle erken mücadele için hastalıktan ari tohum ve transplant kullanımı önemlidir. Bakır spreyleri orta düzey koruma sağlayabilir. Bakteriyel benek mevcut olduğunda, yağdırma sulama kullanımından kaçının. Konukçu olmayan ürünlere rotasyon yapılması ve otlar ve kendiliğinden yetişen bitkilerle mücadele edilmesi iyi önleyici tedbirlerdir. Hastalıklı tarlalarda kullanılan ekipmanın temizlenmesi ve hasattan hemen sonra tüm bitki kalıntılarının toprak altına sürülmesi, bu hastalıktan kaynaklanan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir.

kaynak: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.