Domates de Bakteriyel Solgunluk Hastalığı

14-02-2018 10:39
Domates de Bakteriyel Solgunluk Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Ralstonia solanacearum.
Beş ırkı tespit edilmiştir.

DAĞILIM

Dünya geneli (subtropikal ve tropikal bölgeler)

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık belirtileri alt yaprakların dökülmesi şeklinde başlar ve ardından tüm bitki solar. Yaprak sararması bu solma hastalığıyla ilişkili değildir. Dal kesildiğinde, kesilen uçtan çamurlu gri bir eksüdat akar. Dalın uzunlamasına bölümünde sarıdan açık kahverengiye bir vasküler renk değişimi görülür ve daha sonra hastalık ilerledikçe daha koyu kahverengi ve/veya içi oyuk bir hal alır. Hastalığı teşhis etmenin hızlı bir yolu, yeni kesilmiş bir dal parçasını suya koymaktır. Kesilen daldan beyaz, süt gibi bakteri akıntısı görülür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

200’den fazla bitki türü bu bakteri için konukçu rolü görebilir ve bakteri bu konukçuları enfekte edebilir ve bunlar üzerinde canlılığını sürdürebilir. Ayrıca toprakta canlılığını koruyabilir ve ikincil köklerin oluşumunun neden olduğu doğal yaralardan veya transplantasyon, ekim uygulamaları veya nematod beslenmesinin neden olduğu yaralardan kökleri enfekte eder. Çiğneyici böcekler de bakteriyi taşıyabilir. Sulama suyu, toprak, tarım ekipmanı ve hastalıklı transplantlarla da yayılabilir. Ilık (29-35°C, 84-95°F) hava ve yüksek toprak nemi seviyeleri bu hastalığın gelişimini kolaylaştırır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalıktan ari transplantların kullanımı, toprak fumigasyonu, yabancı otla mücadele ve ürün rotasyonunun tamamı bu hastalık oranını azaltabilir. Dirençli anaçlara aşılama veya dirençli türlerin kullanımı da bakteriyel solgunluktan kaynaklanan kayıpları en aza indirmede etkili olabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.