Domates Lekeli Solgunluk Hastalığı

13-02-2018 16:52
Domates Lekeli Solgunluk Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Domates lekeli solgunluk virüsü (TSWV)
Çeşitli ırkları tespit edilmiştir.

TAŞIYICI

Trips (Thrips tabaci ve Frankliniella türleri)

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk görünür belirti, yaşlı yapraklarda küçük, turuncumsu-sarı lekelerdir. Daha sonra yapraklarda küçük, koyu, az çok dairesel lekeler gelişir ve bronzlaşmış bir görünüm verir. Hastalık ilerledikçe yaprakların büyüye uçları ölebilir. Gövde ve sapçıklar boyunca genellikle koyu, parlak çizgiler görülür. Ağır enfekteli bitkiler sarımtırak dökülen yapraklarla bodur kalır ve bitkiye bir solma görünümü verir. Meyvede genellikle karakteristik yeşil, sarı ve kırmızı, hafif yüksel iç içe halkalar görülür ancak bazı ırklar ağır nekroza neden olabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu virüsün çok sayıda konukçusu bulunmaktadır ve buradan tripsler tarafından kalıcı olmayan bir şekilde taşınabilir. Virüsün larva aşamasında edinilmesine karşın, enfekteli otlardan veya süs bitkilerinden domateslere rüzgarla taşınan yetişkinler tarafından yayılır. Genellikle domates ürününde çok az yayılma görülür..

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalıkla mücadele için trips ve konukçu otlara insektisit ve herbisit uygulanması önemlidir. Mümkün olduğunda dirençli çeşitler kullanılmalıdır.

kaynk: seminis

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.