Hıyar Mozaik Virüsü Hastalığı

13-02-2018 17:02
Hıyar Mozaik Virüsü Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Hıyar mozaik virüsü (CMV)
Çeşitli ırkları tespit edilmiştir.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlgili virüs türlerine bağlı olarak bu hastalığın belirtileri büyük farklılık gösterebilir. Genellikle virüs bitkinin bodurlaşmasına neden olur ve çalımsı bir görüntü kazandırır. Yaprak belirtileri hafif, yeşil beneklenmeden kloroz veya ağır nekroza kadar farklılık gösterebilir veya yaprak ayalarının, yaprakçığın sadece orta damarının kalacağı şekilde küçüldüğü ağır "shoestring” belirtisi görülebilir. Shoestring belirtileri, ToMV enfeksiyonu ile gözlemlenen ağır belirtilere benzerdir. Ancak shoestring belirtilerinde, yaprakçık genellikle daha fazla baskılanmıştır. Meyveler genellikle daha küçük boyutta ve bozuk şekillidir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu virüsün afitler tarafından alınıp kalıcı olmayan bir şekilde taşınabileceği geniş bir konukçu yelpazesi (800 tür) bulunmaktadır. CMV başlıca, enfekte edilen alternatif konukçukların yıl boyu canlılığını sürdürdüğü alanlarda ve bitkiden bitkiye afitler tarafından kolayca taşınabileceği seralarda sorun oluşturur. CMV mekanik olarak da taşınabilir. Ancak dayanıksız bir virüs olduğundan dolayı, sera çalışanları ve tarım aletleriyle taşınma ihtimali Domates mozaik virüsü (foMV) gibi bir virüse kıyasla çok daha düşüktür.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sera ürünlerinde afitlerle mücadele edilmesi, bu hastalığın görülmesini azaltmaya büyük katkı sağlayabilir. Virüsü barındıran yabancı otların ve süs bitkilerinin temizlenmesi ve enfekteli bitkilerin sökülmesi, virüsün ve hastalığın yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.