DOMATES ÇİFT ÇİZGİ VİRUSU HASTALIĞI (SİN: ÇİFT ÇİZGİ)

13-02-2018 16:49
DOMATES ÇİFT ÇİZGİ VİRUSU HASTALIĞI (SİN: ÇİFT ÇİZGİ)

HASTALIK ETMENİ

Domates mozaik virüsü (ToMV) ve Patates virüsü x (PVX)

TAŞIYICI

Mekanik yollarla bulaşır.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Belirtiler genç yapraklarda küçük kahverengi lekeler ve sapçık ve gövdelerde dar, koyu kahverengi çizgiler olarak ortaya çıkar. Lezyonlar birleşerek geniş ölü alanlar oluşturur ve yapraklar aşağı kıvrılır. Meyvelerdeki lezyonlar küçük ve yalnızca kabuk derinliğindedir ancak birleşerek büyük lezyonlar meydana getirebilir. Bu lezyonlar meyveye yağlı bir görünüm verir, meyveler daha sonra pürüzlü ve bozuk şekilli olabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

ToMV ve PVX ayrı ayrı sera işçileri, aletleri ve zirai ekipman üzerinde mekanik olarak kolayca bulaşabilir. Ancak bu hastalığın gerçekleşmesi için iki virüsün de aynı bitkide mevcut olması gerekir. ToMV ile enfekteli genç bitkiler PVX ile de enfekte olursa, virüs çift çizgisi oluşur. Belirtilerin şiddeti virüs ırkına, bitki yaşına ve gün uzunluğuna göre değişir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

ToMV’ye dirençli ürün çeşitlerinin kullanılması ve enfekteli bitkilerin sökülmesi, domatesle çalışmadan önce patatese dokunulmaması gibi zirai uygulamalar bu hastalıktan doğan kayıpları azaltacaktır. Ayrıca bir önceki sezonda patates yetiştirilen tarlalara domates dikmemek ve enfekteli bitkilerle uğraştıktan sonra işçilerin aletlerini sterilize etmek de hastalık vakalarını azaltmaya yardımcı olabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.